Tijd te kort...
Door: Nathalie
Blijf op de hoogte en volg Nathalie
05 Juli 2007 | ,
Ik heb ontzettend veel geleerd tijdens mijn stage. De weken zijn echt omgevlogen. Naast de reguliere stage in het ziekenhuis ben ik ook meegeweest naar verzorgingstehuizen, heb in de praktijk van Victoria geholpen en ben ik bij de Universiteit betrokken geweest. Zo heb ik vorige week en les gegeven over Schisis. En gisteren ben ik meegeweest met de eerstejaars Logopediestudenten naar de ¨Fundación Gantz¨. Is een stichting (polikliniek/ziekenhuis, omdat ze er ook behandelen en operaties uitvoeren) die gratis kinderen met een spleet in de lip, kaak of gehemelte helpen. Bij de stichting werkt een heel team van professionals: logopedisten, psychologen, orthodontist, plastisch chirurg, KNO-arts, kaakchirurg etc. We hebben een rondleiding gehad door de stichting en hebben een teambijeenkomst bijgewoond waar ze een casus bespraken.
De arts Alfredo Gantz was de eerste arts in Chili die zich specialiseerde in deze kinderen. Vroeger werden deze kinderen niet geopereerd en werden ze weggestopt door hun familie. Nu is dat anders; deze kinderen kunnen m.b.v. operaties en behandelingen een normaal gezicht, normale stem etc. hebben. De stichting begon heel klein in een behandelkamer van de Clinica Alemana (samen met Clinica Las Condes de meest luxe kliniek van Chili). Later is dit uitgebreid naar een gebouw in Providencia en nu is het een heel ziekenhuis/polikliniek in Pudahuel. Victoria heeft jarenlang bij de Clinica Alemana gewerkt en heeft vanuit hier gewerkt voor de stichting.
Vanaf nu zal Chili voor mij meer zijn dan een oppervlakkig woord en de verhalen en foto´s van mijn familie. Ik heb Chili nu ervaren. Ik weet nu hoe Chilenen zijn, hoe de cultuur is, hoe het land eruit ziet en wie mijn familie is. Mensen vragen mij nu of ik me meer Nederlands, Chileens of Surinaams voel, eerlijk gezegd is het nu nóg ingewikkelder geworden. Want ik voel me hier heel erg thuis en heb straks zelf de dubbele nationaliteit. Ik ben zeker méér Chileens geworden, maar daardoor niet minder Nederlands :-)
05 Juli 2007 - 09:28
Fardiyah:
Nog even een "last minute" bericht van de Van Koetsveldschool. Dank, dank, dank voor al je mooie, ontroerende, humoristische en informatieve berichten!!! Ik heb er erg van genoten.
W.b. dat ingewikkelde identiteitsgevoel wil ik je nog een riem onder je hart steken. Naar mijn idee zijn we collectief steeds meer "wereldburger" aan het worden (kijk maar naar het nieuws en hoe we over alles en iedereen bericht worden alsof het je buurland is). Jij hebt nu twee kanten van je identietie meer gelijkwaardig tot ontwikkeling kunnen brengen en dat maakt je een rijker mens. Je zult meer empathie en inleving hebben in andere culturen en dat is een aanwinst. Bovendien denk ik heel praktisch: als je straks gaat werken dan komt er gewoon een spaarpot op je bureau (bij wijze van spreken) en dan kun je ieder jaar even "bijtanken" bij je Chileense familie en vrienden en misschien gaat je vriendje dan wel mee? Wat een heerlijk leven zul je dan hebben. Dat wens ik je toe.
Als je weer in A. bent, kom dan nog eens langs. Je weet me te vinden.
In liefde, Fardiyah -
05 Juli 2007 - 21:41
Cecilia:
lieverd,
Ik ben blij dat je daar thuis voelt, maar we zijn "wereldburgers" zoals Fardiyah 't zegt.
Ik ben blij dat je zo'n ervaring mee maakt.Al je ervaringen gaan nu in een koffer, wat ik noem 'je eigen bagage". Dat zijn je ervaringen en belevenissen die je nu in je eigen koffer meedraagt.
Geniet van alles wat je later niet kan.
Over 15 dagen zijn we bij je en dan kan je ons laten zien en vertellen over je belevenissen daar.
We houden van je en we tellen de dagen af.
Cariños en veel liefs,
Mama