Suriname is geen eiland...
Door: Nathalie
Blijf op de hoogte en volg Nathalie
21 Maart 2007 | ,
"Is Suriname niet een eiland in de Caribieën???" Luidt de vraag meestal na mijn uitleg dat Surinam eerst een kolonie was van Nederland en het toen inderdaad bekend was als Las Guyanas Holandesas, maar dat het sinds 25 november 1975 geen kolonie meer is en ook officieël Suriname heet. In het begin vond ik het grappig dat Chilenen niet eens weten welke landen er in Zuid Amerika ligt. Maar eigenlijk is het helemaal niet grappig. Het is schandalig! Dus dankzij mij weten nu veel Chilenen waar Suriname ligt :-)
21 Maart 2007 - 20:41
Pedro:
Zo, dat is pas ff bij de les blijven!!!..goed zo!!, laat ze uit de onwetenheid komen....
besos, Pedro -
22 Maart 2007 - 15:26
Fardiyah:
Je teksten zijn heerlijk informatief. Echt genieten. Wist trouwens niet dat je vader uit S. kwam. Weet jij dat ons team Van Koetsveldschool binnenkort (28 april) met z'n 35-en naar Suriname gaan voor een zgn. Studiereis? (maar... het is ook veel toeristische bezienswaardigheden bezoeken, inclusief 4 dagen hiken in het tropisch regenwoud en met boten op de rivier dorpen bezoeken). Erg spannend! We houden je op de hoogte. Liefd, Fardiyah -
23 Maart 2007 - 21:08
Rosita En Ingo:
Lieverd,
Dank je wel om die Chilenen uit te leggen WAAR Suriname ligt. Eindelijk nu meer bekendheid voor Suriname......
Het is voor ons - inwoners van Suriname - bijna normaal dat men niet weet waar Suriname ligt; de Chilenen zijn niet de enigen. Chilenen kunnen je ten aanzien hiervan eigenlijk niet kwalijk nemen, vanwege hun geografische ligging t.o.v. Suriname. Zowel in de USA als Europa vragen ze je of je uit Tahiti, Thailand of iets dergelijks komt; Van Suriname hebben ze vaak nooit gehoord. Zelfs wanneer je ze zegt dat onze Anthony Nesty ooit Goud bij de Olympische Spelen heeft gewonnen en onze Letitia Vriesde Goud bij hardlopen, dan nog weten ze niets. In Nederland denkt men vaker dat Letitia Vriesde een Hollandse (Blanke) is, totdat ze haar zien. Ze heeft zich vaak ook geplaatst voor Nederland (Nederlandse Nationaliteit). Zo zijn er vele zaken waar Suriname wel wereldbekendheid heeft verworven, doch gauw weer vergeten is omdat Suriname vaak niet in het wereldnieuws genoemd wordt (CNN, NBC, Deutsche Welle, etc.). You can't blame the people.
In het Caraibisch gebied is Suriname - nu vanwege de CARICOM - een beetje in the picture. In St. Lucia, Barbados, Trinidad en Jamaica bij voorbeeld, weten wel meer mensen van het bestaan van Suriname af en ook de ligging. De Columbianen, Haitianen, Frans Guyanezen, Guyanezen, Dominicanen en Brazilianen weten degelijk waar Suriname ligt; enkele van hun landgenoten zijn helemaal hier ingeburgerd. Alleen die Chinezen uit China weten beter waar ons land ligt, want die heb je hier in overvloed. Meer dan in de Immigrantentijd.
Zolang wij weten waar al die landen liggen vinden wij het niet zo een 'schandaal' meer. De bezoekers aan ons land - ook uit de Ontwikkelde landen - kijken hun ogen uit wanneer ze eenmaal hier zijn en merken dat wij toch geen "Apen" zijn, niet in "Hutten" wonen, onze tieners over MP4's beschikken, wij CNN, NBC etc. opvangen, HDTV's hebben, SUV's rijden (ASIO-bakken), Golfen, Paardrijden, Tennissen, e.d. in eigen land.
Wij zijn voor een land van plusminus 400.000 inwoners, en vijf maal zo groot als Nederland, best wel happy. Onze bevolking is degelijk geschoold, waarbij menig van onze inlandbewoners aardig wat Nederlands zowel Engels kan spreken, hoe gebrekkig dan ook.
Daargelaten diegenen die zich als "Apen' gedragen en denken, maar die heb je overal ter wereld?!!? Zoals 'elk huis zijn kruis heeft', heeft ook elk land haar ellende. But we manage!
Beste uitleg wat Suriname is, is: het is een van de drie (French, British and Dutch) Guyana's, 'the former Dutch Guyana". Dan antwoorden ze gelijk, "Oh, Brazil is one of your neighbours?". Daarmee is gelijk de ligging aangegeven....
Mi Gudu, tan bun. Wij verheugen ons erop wanneer je in Suriname bent..... dan zul je ook een paar 'grappige' en 'schandalige' dingen merken van 'ons'. (Haha!).
04 April 2007 - 15:31
Iris:
Ik dacht dat Suriname één van de Waddeneilanden was..;-)
XXX